SElf Catering Marloth Park

Hoe zit het met eten en drinken in Zuid-Afrika

Lange tijd kon je niet echt spreken van een echte Zuid-Afrikaanse keuken, maar eigenlijk sinds de afschaffing van de Apartheid spreken ze steeds meer over een Zuid-Afrikaanse keuken waarin culinaire grenzen aan het vervagen zijn. Maar het is door de grote variëteit aan recepten en tradities in Zuid-Afrika heel moeilijk om iets als typisch Zuid-Afrikaans te typeren. Wanneer je aan dranken denkt uit Zuid-Afrika,

Dan denk je meestal aan wijn. Er worden in Zuid-Afrika heerlijke soorten wijn gemaakt die overal ter wereld gretig worden afgenomen. Het is niet zo heel erg bekend, maar in Zuid-Afrika zelf is bier dat het meeste gedronken wordt. Dus niet wijn maar bier is de nationale drank. Ook vindt je op de Nederlandse dranken markt steeds meer andere soorten Zuid-Afrikaanse drankjes.

Denk aan Amarula en Savanna Dry. Frisdranken zijn heel erg populair in Zuid-Afrika daar zijn dan ook vele soorten en variaties van te krijgen.

Kun je kraanwater drinken in Zuid-Afrika

Kraanwater is in de meeste delen van Zuid-Afrika absoluut veilig om te drinken, maar wees iets voorzichtiger in de meer afgelegen plattelandsgebieden en in Lesotho en Swaziland. Koop daar voor de zekerheid water in flessen.

Patat frites

Ondanks dat er heel veel patat frites wordt gegeten in Zuid-Afrika, bakken (kunnen) ze er helemaal niets van. Het smaakt voor geen meter en het druipt van het vet.. Als je frites wilt bestellen en die krijg je bijna bij elk menu vraag dan om “extra cripsy” en benadruk dat een paar keer.. Anders krijg je slappe hap. Hou er rekening mee dat mayonaise erg zuur is er zit een ander soort azijn in dan bij ons. Wil je goede mayonaise die een beetje smaakt zoals de onze vraag dan om Helmans. Patat frites heet hier chips trouwens.

Vlees en Kip

Zuid-Afrika is een echt vlees land. Echter varkensvlees wordt niet veel gegeten. De blanke bevolking eet veel, heel veel rundvlees en de donkere bevolking kip. Kip, kip en kip. Ongelofelijk veel kip. Maar dan ook echt alles van de kip, alles behalve de veren. Een lekkernij waar wij van gruwelen is chicken veet… juist… de pootjes..

Maispap

Mieliepap (maispap) is het hoofdbestanddeel van het dagelijkse eten. Enorme hoeveel heden mieliepap worden er naar binnen gewerkt. ‘S morgens wordt er pap van gemaakt, ‘s middags wordt er pap van gemaakt en ‘s avonds wordt er pap van gemaakt. Zonder pap…. Geen eten.. Goed klaar gemaakt en dat is de kunst is het best lekker en prima te eten.

Snoep

Denk niet dat er geen snoep, chocola, drop en chips is te krijgen in Zuid-Afrika. Als er ergens veel gesnoept en gesnakt wordt dan is het wel in Zuid-Afrika. Zoveel soorten chips als wat je hier overal en op de vreemdste plaatsen kunt kopen is werkelijk onvoorstelbaar.

Fastfood

Fastfood.. Misschien nog wel erger als in Amerika. Heel veel grote bekende en onbekende franchise ketens en kleine ondernemers verkopen fastfood. Het gekke is Mc Donalds zie je hier maar heel sporadisch, maar de rest… De gemiddelde Zuid-Afrikaan is vrij lui als het om eten en koken gaat. Er wordt als ze geen mieliepap eten, of gebarbequed, of ze gaan voor fastfood. Ondanks dat er in elke supermarkt en op elke hoek van de straat groente en fruit worden verkocht. Vooral fruit (citrus) is erg goedkoop in Zuid-Afrika en erg lekker. Gezond eten is en hoeft geen probleem te zijn. Maar ja…

Uiteraard kun je in de restaurants erg goed en erg lekker eten. (Denk wel aan de crispy chips..)