Verre reizen ouderen Zuid-Afrika

Hoe zit het met geld in Zuid-Afrika

De munteenheid in Zuid-Afrika is de Zuid-Afrikaanse Rand. In Zuid-Afrika kan je vrijwel overal pinnen. Ter plaatse kunt je geld wisselen bij sommige van de banken, echter dit is vrij tijdrovend. Beter is om te pinnen bij een van de vele pinautomaten.

Ook is de koers dan vaak het gunstigst. (wel de buitenland blokkade van jouw pinpas afhalen bij jouw bank in Nederland) Creditcards worden op veel plaatsen in de grotere steden geaccepteerd echter niet op alle plaatsen.

Je hoeft dan ook geen ZAR of traveller checks uit Nederland mee te nemen, pinnen is veel goedkoper.

Heel Belangrijk: controleer bij jouw reis naar Zuid-Afrika altijd of jouw betaalpas is ingesteld op “wereld” gebruik, de meeste banken blokkeren passen voor gebruik buiten Europa.

Lokaal prijsniveau

– indicatieprijs lunch € 8-10, diner € 20-25

– indicatieprijs kop koffie € 1, glas fris € 1 , glas bier € 1,20, fles wijn € 6-12.

Zuid-Afrika Geld, Koers & Kosten: Wat is de Zuid-Afrikaanse munteenheid?

De munt van  Zuid-Afrika  is de Zuid-Afrikaanse Rand. Het is één van de sterkste en belangrijkste Afrikaanse valuta en is onder te verdelen in honderd centen. Het grote voordeel ten opzichte van de meeste andere munten is dat de Zuid-Afrikaanse Rand ook in het buitenland weer teruggewisseld kan worden voor euro’s.

Hoe kan ik het beste betalen in Zuid-Afrika?: Zuid-Afrika is voor Afrikaanse begrippen een zeer welvarend en ontwikkeld land. Dit geldt zeker ook voor de sterke en sterk ontwikkelde financiële sector. In praktisch elk dorp heb je wel een pinautomaat – kijk vooral ook altijd bij de tankstations.

Alle banken accepteren zowel Visa als Mastercard creditkaarten en ook de normale Nederlandse bankkaarten met het Maestro logo. In nagenoeg alle hotels en restaurants kun je net zo goed met creditkaart als met cash betalen.

Zelfs in de supermarkt is de creditcard een heel normaal betaalmiddel. (Wel jouw buitenland blokkade van jouw pasje afhalen)

Is Zuid-Afrika duur of goedkoop?: Zuid-Afrika is, in vergelijking met Europa een goedkoop land, maar net iets duurder dan de meeste andere Afrikaanse landen. Het land is nu eenmaal welvarender.

Voordeel is wel dat het leefgemak daardoor ook veel hoger ligt dan in andere delen van Afrika met mooie huizen, digitale televisie, afgeladen supermarkten en top-of-the-bill ziekenhuizen en doktersposten.