Safari reizen met kinderen

Wat voor vaccinaties moet je hebben voor Zuid-Afrika

Voor informatie met betrekking tot de gezondheid, vaccinaties en aanbevelingen voor reisbestemmingen in Zuid-Afrika, verwijzen wij altijd door naar jouw eigen huisarts of de GGD. Ook Reisprik kun je benaderen. Reisprik is het grootste landelijk netwerk van gespecialiseerde huisartsenpraktijken voor advisering en van vaccinatie.

Malaria in Zuid-Afrika

Bezoek ruim voor vertrek huisarts, travel clinic of GGD voor advies over o.a. een DTP-prik en vooral profylaxis (malariatabletten). Het gebruik is niet verplicht, maar wel jouw eigen verantwoordelijkheid. Aan het eind van warme zomermaanden in en na de regentijd komt in en rondom het Krugerpark (heel sporadisch) nog malaria voor vooral bij stilstaand water en waterpoelen. Zuid-Afrika is erg goed in het bestrijden van Malaria en elk jaar zijn er meer plaatsen waar de malaria mug niet meer voor komt.

Zuid-Afrika is een erg hygiënisch land, waar je niet snel ziek zult worden.

Zuid-Afrika inentingen & vaccinaties: Zuid-Afrika aanbevolen en verplichte vaccinaties

Sommige landen stellen bepaalde vaccinaties verplicht. Dat kan bijvoorbeeld gelden voor het gele koorts-vaccin. Meestal worden vaccinaties echter alleen geadviseerd. In het geval van Zuid-Afrika is het gele koorts-vaccin alleen verplicht als je in de week vóór je aankomst in Zuid-Afrika in een land bent geweest waar gele koorts heerst. Dat geldt ook als je in het gele koorts-land alleen bent overgestapt op de luchthaven.

Medicijnen:

Als je regelmatig medicijnen gebruikt en ook medicijnen meeneemt naar Zuid-Afrika voor persoonlijk gebruik tijdens jouw verblijf,  zorg dan dat je een medicijnenlijst bij je hebt. Deze kun je laten uitdraaien bij jouw apotheek.

Malaria:

In Zuid-Afrika heb je diverse plaatsen met een zogenaamd laag Malaria risico gebied. De laatst bekende gevallen van Malaria in deze regio’s zijn van jaren geleden. Malaria komt in principe alleen voor in de regentijd  (December tot en met Februari). Malaria kun je krijgen als je wordt gestoken door een malariamug, echter is er maar een klein deel van de muggen geïnfecteerd met het malaria virus.

De kans dat je Malaria in Zuid-Afrika kunt oplopen is erg klein maar aanwezig. Laat je hiervoor ook voorlichten bij jouw plaatselijke GGD en of Huisarts.  Wij adviseren wel het gebruik van anti muggenspray/crème met het belangrijke bestanddeel ´DEET´, niet alleen voor Malaria muggen maar ook voor eventuele andere muggen en ongemakken. Echter laat je niet afschrikken door enge Malaria verhalen.

Nogmaals de kans is aanwezig in bepaalde perioden maar uiterst klein. Houdt je aan een paar basisregels en het valt allemaal best mee. Gebruik in de regentijd een Klamboe als je gaat slapen, gebruik de spray met DEET, niet in een korte broek met open schoenen door de bush wandelen en het komt echt goed.

Medische verzorging:

De medische voorzieningen zijn vergelijkbaar met West-Europa. Zuid-Afrika beschikt over huisartsen, tandartsen, dierenartsen en wat er verder zoal nodig is. Wijzelf beschikken over een first-aid-kit en kunnen altijd de eerste zorg leveren in geval van ongevallen en nood.