Goedkope Zuid-Afrika reizen

Hoe is het openbaar vervoer in Zuid-Afrika

Het openbaar vervoer is niet erg goed. Er zijn wel minibusjes zogenaamde shuttle diensten die tussen de grotere steden en toerisme attracties rijden en taxidiensten in de stad verzorgen, deze zijn niet zo gek duur. (niet te verwarren met de locale taxi mini busjes) Er gebeuren relatief veel ongelukken met deze mini busjes. Nationale parken en andere bezienswaardigheden zijn niet bereikbaar met openbaar vervoer. Hiervoor heb je een transfer of shuttledienst nodig.

Treinen (op de Gautrein na) zijn absoluut niet veilig om mee te reizen. Er rijden wel enkele toeristentreinen, deze zijn echter niet goedkoop maar ook niet echt een aanrader.

De City to City bus tussen verschillende grote steden is een goed en relatief veilig alternatief.

In Zuid-Afrika wordt links gereden. Wij raden af om zelf in het donker te rijden. Het onverwacht oversteken van wild dat actief wordt in het schemerdonker leidt tot de nodige ongelukken. Straat verlichting zoals jij gewend bent in Europa heeft men niet in Zuid-Afrika.

Transport en vervoer

Taxi’s zijn in Zuid-Afrika mini busjes die de locale bevolking vervoert. Je kunt instappen bij een zogenaamde taxirank, als het busje vol is gaat hij rijden. Dat kan soms ook wel even duren.. Langs de weg kun je je hand omhoog steken als er eentje langs rijdt en als er plaats is zal hij stoppen en je kunt mee. In de praktijk maakt alleen de locale (donkere) bevolking er gebruik van. Denk dan ook niet dat je een taxi kunt bestellen zoals je gewend bent in Nederland als je ergens naar toe zou willen. Zo werkt het in Zuid-Afrika niet.

Je ziet erg veel donkere mensen langs de weg staan en hun hand opsteken als je er langs rijdt. In Zuid-Afrika bestaat een grote lift cultuur. De mensen die mee rijden betalen een kleine vergoeding als bijdrage in de benzine kosten. Veel auto bezitters nemen altijd lifters mee omdat ze zo de benzine tank vol kunnen houden en kunnen rijden ook als ze zelf geen geld hebben om te tanken.

Links rijden

O’ja, niet te vergeten en heel belangrijk. In Zuid-Afrika wordt links gereden net zoals in Engeland. In de grote steden links en rechts maar de bedoeling is dat er links gereden wordt.

Ondanks dat er een redelijk spoorwegen net in Zuid-Afrika ligt, is er bijna geen personenvervoer met de trein. Bijna niemand gaat met de trein. De spoorwegen worden voornamelijk alleen voor goederen vervoer gebruikt en dan ook voornamelijk voor de delfstoffen uit de mijnen.

In Zuid-Afrika heb je tussen de grote steden busdiensten de zogenaamde City to City bus. Er wordt veel gebruik van gemaakt door de locale bevolking die op afstand aan het werk zijn en 1x per maand naar huis gaan. In principe is het gebruik van deze busdiensten prima te doen.

Het meest gebruikt door de rijkere bevolking en buitenlandse reizigers zijn de diverse transfer diensten die er bestaan. Vaak tussen grote plaatsen onderling en de vliegvelden is er meestal wel een transfer dienst te vinden. Dit is ook meteen de veiligste manier van reizen als je zelf geen auto ter beschikking hebt.

Zuid-Afrika vervoer,

Wat zijn de vervoersmiddelen in Zuid-Afrika?: Zuid-Afrika  is een nagenoeg perfect reisland. Het vervoer tussen de grote steden en zelfs grotere dorpen is uitstekend en relatief goedkoop, in vergelijking tot Europa. Alleen in de steden is het soms een beetje behelpen. En als je autorijdt, dien je niet snel van slag te raken. Zuid-Afrikanen maken er op de weg soms echt een potje van.

Vliegtuig: OR Tambo International Airport tussen  Johannesburg  en  Pretoriais de grootste luchthaven van heel zuidelijk Afrika. Hij is bovendien prachtig opgeknapt voor het WK Voetbal in 2010. Ook  Kaapstad  heeft een groot en nieuw vliegveld. Bijna elke stad van enig formaat heeft zijn eigen, kleinere vliegveldje en binnenlandse vluchten zijn er in overvloed. De nationale luchtvaartmaatschappij heet South African Airways, maar er zijn ook goedkope (en toch veilige) prijsvechters als Mango en Kulula voor de binnenlandse vluchten.

Treinen:

Zuid-Afrika heeft een uitgebreid spoorwegnet. Sommige treinen zijn echter niet veilig voor toeristen. Check dus altijd even van tevoren hoe de veiligheid er op een traject voorstaat. Zowel Kaapstad als Johannesburg heeft een groot en overzichtelijk centraal station in het centrum van de stad. De treinreis tussen deze beide steden is bovendien eentje die veilig en mooi is. In twintig uur rijd je voor nog geen vijftig euro in een slaapcoupé dwars door het droge hart van het land.

Bus:

Zuid-Afrika heeft een zeer uitgebreid netwerk van busverbindingen. Er zijn bovendien bussen in alle maten en soorten, van spotgoedkoop tot lekker luxe. Zij rijden meestal tussen de grote steden, maar doen ook de dorpen daartussen aan – behalve als je met de snelbus gaat. Meest luxe is waarschijnlijk de maatschappij Intercape. Een zeer goedkoop alternatief is City to City. Voor lange Nederlandse benen is die laatste optie minder geschikt. In de bussen van Intercape kun je daarentegen heerlijk slapen.

Minibusjes:

Bij gebrek aan metro, tram of al te veel bussen geschied het vervoer binnen de grote steden vooral in minibusjes. Voor een paar Rand race je de halve stad door. Maar dan dus ook letterlijk racen. Zeker in Johannesburg,Durban  en Kaapstad blinken de chauffeurs niet bepaald uit in veilig rijgedrag. Er gebeuren ook nogal eens ongelukken met de taxibusjes die vaste routes maken.

Toch heb je vaak geen andere optie en het is ook wel weer een hele ervaring om met zeker vijftien mensen in een busje te zitten dat toch echt voor maar tien passagiers was bedoeld. Met handgebaren kun je langs de weg een busje aanhouden. Welk gebaar je maakt, laat zien waar je heen wilt. Dit is een ingewikkeld systeem, dus gewoon een arm uitsteken en vragen als er een busje stopt, is misschien een beter idee.

Taxi’s:

Taxi’s zijn er relatief weinig in Zuid-Afrika, behalve rond de trein- en busstations en bij vliegvelden. Bovendien zijn taxi´s niet goedkoop. Je betaalt al snel omgerekend een euro per kilometer. Een minibusje is dus vaak een veel meer betaalbaar alternatief.

Huurauto:

De beste manier om Zuid-Afrika te zien is met een reis organisatie die jou rondt daarna komt als je het wilt met je eigen auto. Die kun je in elke Zuid-Afrikaanse stad huren. Alle gerenommeerde namen zijn aanwezig en hun service is vergelijkbaar met die in Europa.